HTML

házipálinka

A blog a házi cefrézés és pálinkafőzés rejtelmeibe avatja be az olvasót. Az alapoktól a végtermékig

Friss topikok

  • kgy555: Szia! Először is nagyon jó kis blogod van,grat hozzá. Nekem egy 17 literes főzőm,van és bár már ... (2011.11.28. 16:24) 3, cefrézés

Linkblog

Archívum

Könyvajánló

2011.07.15. 14:26 Ryuuzaki

A házi pálinkafőzés jogi rendeződése után  könyvesboltok polcait újból kezdte ostromolni a téma.Ez alkalommal a Házunk táján sorozat Házi pálinkafőzés című könyvét vesszük górcső alá.A szerzők: Békési Zoltán és Csornai ErzsébetA könyv megjelenésében igényes,…

Szólj hozzá!

Címkék: erzsébet könyvajánló zoltán házi pálinkafőzés békési csarnai

Második lepárlás

2011.07.14. 14:00 Ryuuzaki

Második lepárlás  

Szólj hozzá!

Címkék: második lepárlás középpárlat előpárlat utópárlat

Rézeleje

2011.07.14. 13:51 Ryuuzaki

Mi is az a rézeleje? Sokat hallani a rézelejéről. Sok hülyeséget.1. "Azt szoktam meginni lepárláskor és nagyon be lehet tőle rúgni" (előpárat)2, Valami értelmetlen hadoválás a rézüstről, hogy az elrontja a pálinkát és rézíze lesz a párlatnak.Ezeket felejtsük…

Szólj hozzá!

Címkék: fogalom rézeleje

Alkoholfokoló és hígítás

2011.07.14. 13:34 Ryuuzaki

Alkoholfokoló és hígítás A Gay-Lussac-féle alkoholfokoló egy viszonylag pontos és olcsó műszer. Elengedhetetlen kelléke az otthoni pálinkafőzésnek.Hogyan működik? Az oldat alkohol koncentrációját annak sűrűsége alapján méri. A műszert bele kell helyezni a párlatba…

Szólj hozzá!

Címkék: alkoholfokolás

Első lepárlás

2011.07.14. 13:14 Ryuuzaki

Első lepárlás Az üstöt 3/4 részéig feltöltjük cefrével. Fontos, hogy sűrű cefre esetén ha nincs keverőnk beépítve az üstbe, akkor desztillált vízzel kell hígítani a cefrét. Az állaga legyen folyós, könnyen keverhető.Lezárjuk a főzőberendezést, ellenőrizzük a…

Szólj hozzá!

Címkék: első lepárlás

Elméleti alapok 2.

2011.07.14. 13:10 Ryuuzaki

Elméleti alapok a második lepárláshoz. A második lepárlás célja a nem kívánatos mérgező összetevők illat és ízanyagok elválasztása a készterméktől.Három részre lehet elkülöníteni a párlatot.1, előpárlatEgy rendkívül gyümölcsös, de zavaros, folyamatosan…

Szólj hozzá!

Címkék: második pálinkafőzés lepárlás középpárlat előpárlat utópárlat

alszesz

2011.07.14. 12:52 Ryuuzaki

Alszesz Az alszesz az első lepárlás végterméke. Mennyisége a cefre kb. 20-30%-a. Felszólítom a kedves olvasót, hogy az előző fejezetet tanulmányozza át!. Annak ismerete elengedhetetlen.Az alszesz tartalmaz:aldehideketmetanoltetanoltkozmaolajokat glicerintszín, íz és…

Szólj hozzá!

Címkék: alszesz előállítása

Elméleti alapok

2011.07.14. 12:41 Ryuuzaki

Elméleti alapok Mielőtt továbblépnénk a lepárlásra érdemes megállnunk és átvennünk az alapfogalmakat.Mit is csinálunk?A pálinkafőző berendezésben lepárlást végzünk. A lepárlás lényege, hogy folyékony halmazállapotú anyagból melegítéssel elpárologtatjuk az…

Szólj hozzá!

a berendezés

2011.07.14. 12:12 Ryuuzaki

Pálinkafőző berendezés felépítése

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: részei pálinkafőző

3, cefrézés

2011.07.12. 14:13 Ryuuzaki

3, cefrézés A cefre erjedése akkor fejeződik be, ha már nem keletkezik szén dioxid az erjesztő tartályban. Ezután egytől három napig zajlik még az utóerjedés.A kierjedt cefre savanykás, hűs gyümölcsillatú.Az erjedés során a cukrokat az erjesztőgombák alkohollá…

1 komment

Címkék: pálinkafőzés alapjai cefrézés

süti beállítások módosítása