3, cefrézés
A cefre erjedése akkor fejeződik be, ha már nem keletkezik szén dioxid az erjesztő tartályban. Ezután egytől három napig zajlik még az utóerjedés.
A kierjedt cefre savanykás, hűs gyümölcsillatú.
Az erjedés során a cukrokat az erjesztőgombák alkohollá aldehidekké és kozmaolajokká alakítják. Nekünk az etil alkohol a fontos.
Meddig tart az erjesztés?
Esetemben 20-22l almacefre 6 nap alatt elkészült. A 30l-es cefréshordó még kezelhető méretű, nem kell hűteni az erjedés közben. Olcsó, könnyen lehet keverni, emelni. Hobbi szinten praktikus.
Mennyi alkoholnyereségre lehet számítani?
- Hozzáadott cukor nélkül 20kg savanykás almából 0,6-0,8l középpárlat nyerhető.
Ennyire kevés?
- Relatív, ez a párlat felveszi a versenyt a nagyokkal, friss, hűsítő alkalmi ital.
Mennyi idő alatt készül el a pálinka?
- A főzés kb. 2x3 óra /20lcefre + 4 óra második lepárlás. Célszerű aludni egyet az első lepárlás után, kitisztulni a pálinkagőzöktől, frissen, üdén nekiállni a második lepárlásnak, ami már sokkal gyorsabban fog haladni és kevésbé megterhelő.
Megéri?
- Anyagilag nem feltétlenül, viszont az kerül a párlatba, amit mi rakunk bele, ha igényesek és következetesek vagyunk, akkor csodákat lehet művelni.
Csak pálinka?
- A pálinka erjesztésével szerzett ismereteinket fel tudjuk használni likőrök és egyéb italkülönlegességek készítéséhez. Vodka könnyen készíthető. Borpárlatok könnyen készíthetők. A bátrabbak whisky-t is tudnak készíteni, bár itt kiegészítő felszerelésre is szükség van.