HTML

házipálinka

A blog a házi cefrézés és pálinkafőzés rejtelmeibe avatja be az olvasót. Az alapoktól a végtermékig

Friss topikok

  • kgy555: Szia! Először is nagyon jó kis blogod van,grat hozzá. Nekem egy 17 literes főzőm,van és bár már ... (2011.11.28. 16:24) 3, cefrézés

Linkblog

Archívum

3, cefrézés

2011.07.12. 14:13 Ryuuzaki

3, cefrézés

 

A cefre erjedése akkor fejeződik be, ha már nem keletkezik szén dioxid az erjesztő tartályban. Ezután egytől három napig zajlik még az utóerjedés.

A kierjedt cefre savanykás, hűs gyümölcsillatú.

Az erjedés során a cukrokat az erjesztőgombák alkohollá aldehidekké és kozmaolajokká alakítják. Nekünk az etil alkohol a fontos.

Meddig tart az erjesztés?

Esetemben 20-22l almacefre 6 nap alatt elkészült. A 30l-es cefréshordó még kezelhető méretű, nem kell hűteni az erjedés közben. Olcsó, könnyen lehet keverni, emelni. Hobbi szinten praktikus.

Mennyi alkoholnyereségre lehet számítani?

  • Hozzáadott cukor nélkül 20kg savanykás almából 0,6-0,8l középpárlat nyerhető. 

Ennyire kevés?

  • Relatív, ez a párlat felveszi a versenyt a nagyokkal, friss, hűsítő alkalmi ital.

Mennyi idő alatt készül el a pálinka?

  • A főzés kb. 2x3 óra /20lcefre + 4 óra második lepárlás. Célszerű aludni egyet az első lepárlás után, kitisztulni a pálinkagőzöktől, frissen, üdén nekiállni a második lepárlásnak, ami már sokkal gyorsabban fog haladni és kevésbé megterhelő.

Megéri?

  • Anyagilag nem feltétlenül, viszont az kerül a párlatba, amit mi rakunk bele, ha igényesek és következetesek vagyunk, akkor csodákat lehet művelni.

Csak pálinka?

  • A pálinka erjesztésével szerzett ismereteinket fel tudjuk használni likőrök és egyéb italkülönlegességek készítéséhez. Vodka könnyen készíthető. Borpárlatok könnyen készíthetők. A bátrabbak whisky-t is tudnak készíteni, bár itt kiegészítő felszerelésre is szükség van.

 

1 komment

Címkék: pálinkafőzés alapjai cefrézés

A bejegyzés trackback címe:

https://hazipalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr33060580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kgy555 2011.11.28. 16:24:48

Szia!

Először is nagyon jó kis blogod van,grat hozzá.

Nekem egy 17 literes főzőm,van és bár már nincs gyümölcs szezon mindig találok valami alkalmat,hogy főzzek valamit,most a borpárlatra vagyok rákattanva (ha tudok szerezni cabernet sauvignon-t,akkor neki is állok) BOrnál milyen kihozatallal lehet számolni kb?

Olyan kérdésem lenn,hogy amint írtad vodka könnyedén készíthető. Te miből ajánlod készíteni illetve tudsz-e abban segíteni,hogyan készül a burgonya cefre? Illetve milyen a kihozatala?

Köszi!
süti beállítások módosítása