Mi is az a rézeleje?
Sokat hallani a rézelejéről. Sok hülyeséget.
- 1. "Azt szoktam meginni lepárláskor és nagyon be lehet tőle rúgni" (előpárat)
- 2, Valami értelmetlen hadoválás a rézüstről, hogy az elrontja a pálinkát és rézíze lesz a párlatnak.
Ezeket felejtsük el!
A rézeleje valójában főként a réz páracsővel rendelkező lepárlók esetében jelentkezik. A vízpára hatására réz oxidok keletkeznek, amiket a lepárláskor az alkohol redukál és magával visz. Zöldes-színű réz szagú mérgező folyadék mennyisége pár csepp. Amint letisztul kezdjük meg az alszesz gyűjtését. A rézelejét pedig öntsük ki, semmisítsük meg.
Saját tapasztalatom a rézoxidok likvidálására:
Vegyszerboltban, patikában beszerezhető citromsav-1-hidrát (fehér por). 30%-os vizes oldata hatékonyan oldja a rézoxidokat. Keverjük be és áztassuk benne egy éjszakát a rész elemeket. Fontos, hogy ahol nem lepi el az oldat a rezet ott oxidál, tehát figyeljünk oda! Az idénykezdet előtt savazzuk ki a berendezést, utána öblítsük el és főzzük ki vízzel.