HTML

házipálinka

A blog a házi cefrézés és pálinkafőzés rejtelmeibe avatja be az olvasót. Az alapoktól a végtermékig

Friss topikok

  • kgy555: Szia! Először is nagyon jó kis blogod van,grat hozzá. Nekem egy 17 literes főzőm,van és bár már ... (2011.11.28. 16:24) 3, cefrézés

Linkblog

Archívum

Rézeleje

2011.07.14. 13:51 Ryuuzaki

Mi is az a rézeleje?

 

Sokat hallani a rézelejéről. Sok hülyeséget.

  • 1. "Azt szoktam meginni lepárláskor és nagyon be lehet tőle rúgni" (előpárat)
  • 2, Valami értelmetlen hadoválás a rézüstről, hogy az elrontja a pálinkát és rézíze lesz a párlatnak.

Ezeket felejtsük el!

A rézeleje valójában főként a réz páracsővel rendelkező lepárlók esetében jelentkezik. A vízpára hatására réz oxidok keletkeznek, amiket a lepárláskor az alkohol redukál és magával visz. Zöldes-színű réz szagú mérgező folyadék mennyisége pár csepp. Amint letisztul kezdjük meg az alszesz gyűjtését. A rézelejét pedig öntsük ki, semmisítsük meg.

Saját tapasztalatom a rézoxidok likvidálására:

Vegyszerboltban, patikában beszerezhető citromsav-1-hidrát (fehér por). 30%-os vizes oldata hatékonyan oldja a rézoxidokat. Keverjük be és áztassuk benne egy éjszakát a rész elemeket. Fontos, hogy ahol nem lepi el az oldat a rezet ott oxidál, tehát figyeljünk oda! Az idénykezdet előtt savazzuk ki a berendezést, utána öblítsük el és főzzük ki vízzel.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: fogalom rézeleje

A bejegyzés trackback címe:

https://hazipalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr483066680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása