HTML

házipálinka

A blog a házi cefrézés és pálinkafőzés rejtelmeibe avatja be az olvasót. Az alapoktól a végtermékig

Friss topikok

  • kgy555: Szia! Először is nagyon jó kis blogod van,grat hozzá. Nekem egy 17 literes főzőm,van és bár már ... (2011.11.28. 16:24) 3, cefrézés

Linkblog

Archívum

Elméleti alapok 2.

2011.07.14. 13:10 Ryuuzaki

Elméleti alapok a második lepárláshoz.

 

A második lepárlás célja a nem kívánatos mérgező összetevők illat és ízanyagok elválasztása a készterméktől.

Három részre lehet elkülöníteni a párlatot.

1, előpárlat

  • Egy rendkívül gyümölcsös, de zavaros, folyamatosan tisztuló párlatrész. mérgező, mivel metanolt koncentráltan tartalmaz. Egy kis pohárba célszerű gyűjteni. Mennyisége 2l-enként 2cl körüli
  • Amint kitisztult az előpárlat kezdjük meg a középpárlat gyűjtését.
  • Fontos, hogy némi előpárlat kerüljön a középpárlathoz, mivel rendkívül ízletes párlatrész.

2, középpárlat.

  • Rendkívül tiszta, áttetsző, gyümölcsös magas alkoholtartalmú párlatrész a pálinka testét adja.
  • Mennyisége az alszesz 20-30%-a. 20% lepárlása után az illatok és ízek változását fokozottan kell figyelnünk.
  • Amint erőteljes változást észlelünk döntést kell hoznunk.
  • A pálinka szintén fontos része az utópárlat, a középpárlatba kerülő mennyiségét viszont mi határozzuk meg.
  • Itt jön be a képbe az ízérzék, a tehetség és a gyakorlat.
  • Nem kell megijedni, hiszen ha "elrontottuk" a párlatot, akkor újra le tudjuk párolni.

3, utópárlat

  • Szúrós szagú, erőteljes, nehéz, savanykás ízvilágú párlatrész. Alkoholtartalma magas, külön gyűjtsük a középpárlattól.
  • Az utópárlatot hozzáadhatjuk a következő lepárlás alszeszéhez. Célszerű azonos gyümölcsből készült utópárlatot és alszeszt vegyíteni.
  • Az utópárlatot addig gyűjtsük, amíg a hőmérséklet az üstben 98° C -ra nem ér.

 

Kóstolás

  • 1 rész párlat 2 ész desztillált víz arányban, vagy a párlat egy cseppjének megízlelésével, megszaglásával történjen.

Szólj hozzá!

Címkék: második pálinkafőzés lepárlás középpárlat előpárlat utópárlat

A bejegyzés trackback címe:

https://hazipalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr493065898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása