A házi pálinkafőzés jogi rendeződése után könyvesboltok polcait újból kezdte ostromolni a téma.
Ez alkalommal a Házunk táján sorozat Házi pálinkafőzés című könyvét vesszük górcső alá.
A szerzők: Békési Zoltán és Csornai Erzsébet
A könyv megjelenésében igényes, a borító, a nyomatok, a képek és a papír minősége első rangú. Sajnos a tartalomról már nem minden esetben lehet ezt elmondani.
A könyv a pálinka rövid fogalomismertetésével és jogi hátterének taglalásával kezd. Talán túlzásba esik e téren.
A cefre készítésével kapcsolatban leírtakról például szinte csak pozitívan tudok nyilatkozni. Nagyon fontos lépés a jó kiindulási alap, ez a könyv szépen felöleli szinte az összes magyar gyümölcsfajtát, róluk részletes rövid beszámolót tart.
A cefrézés hibáit is szépen taglalja, a hibákat segít beazonosítani és javaslatokat tesz a megoldásra.
Hiányoltam azonban az érzékszervi megközelítést a cefre kierjedésének megállapítására.
A lepárlások leírásaival voltak gondjaim.
- Nem elég egyértelmű a leírás.
- Egymásnak ellent mondó számadatok
- Mérgező párlatrészek kihangsúlyozásának hiánya
- Az utópárlattal kapcsolatos fejezetrész rövidsége
- Kevés tanács kezdők részére
A borítón látható rozsdamentes pálinkafőző csodát a könyv egyik fejezeten belül is hirdeti, amivel nincsen különösebb gondom, de ugyanezt megtehette volna az élelmiszer ipari műanyag hordók esetében is. Nagy kihagyott segítség.
Amennyiben rendelkezünk előzetes ismeretekkel és az iskolapadban nem aludtuk végig a kémia órákat, akkor tudunk a könyv segítségével pálinkát főzni.
Félreértés ne essen, a könyv koránt sem tökéletes, de már a cefrézéssel foglalkozó rész okán is érdemes megfontolni a beszerzését.