1, A cefre
"Sz*rból nem lehet várat építeni". Tartja a mondás. A cefre esetében ez különösen igaz. Rotdhadt, penészes, büdös gyümölcsből nem lehet jó pálinkát főzni. Valami készíthető belőle, de az nem pálinka lesz.
Gondoljunk csak bele! Meginnánk azt, amit egyébként már nem ennénk meg? Az esztétikai okokon kívül biológiai oka is van annak, hogy miért nem szabad alkalmazni az ilyen gyümölcsöt.
Sokáig nem szerettem a pálinkát, ennek egyik fő oka az volt, hogy rendszerint cukrozott, inkorrekt cefréből készült párlatokkal kínáltak.
Az utóbbi években lassan kezdett változni a szemléletem. Alkalmakkor, vagy társaságban előszeretettel fogyasztom mértékletesen. Az változott, hogy a jelen társaság sem szereti a pancsolt italokat és vannak annyira igényesek, hogy ha bolti árut vesznek akkor is a minőséget választják. Nagyon helyesen.
Visszakanyarodva a cefrézéshez.
Kell hozzá:
- jó pár tiszta edény
- egy citromsavval kisavazott saválló műanyag, vagy fém erjesztőtartály
- műanyag esetén kotyogó a gázok elvezetéséhez
- gyümölcsprés v. kis mennyiségek esetén robotgép
- élesztőtápanyag
- bor/pálinka élesztő
- keverőeszköz
- üvegpohár
- mérleg
- ph papír (indikátorpapír v. ph mérő)
- ciromsav
- borkősav
- természetesen magas cukortartalmú gyümölcs