HTML

házipálinka

A blog a házi cefrézés és pálinkafőzés rejtelmeibe avatja be az olvasót. Az alapoktól a végtermékig

Friss topikok

  • kgy555: Szia! Először is nagyon jó kis blogod van,grat hozzá. Nekem egy 17 literes főzőm,van és bár már ... (2011.11.28. 16:24) 3, cefrézés

Linkblog

Archívum

Elméleti alapok

2011.07.14. 12:41 Ryuuzaki

Elméleti alapok

 

Mielőtt továbblépnénk a lepárlásra érdemes megállnunk és átvennünk az alapfogalmakat.

Mit is csinálunk?

  • A pálinkafőző berendezésben lepárlást végzünk. A lepárlás lényege, hogy folyékony halmazállapotú anyagból melegítéssel elpárologtatjuk az alkotóelemeket. Ezek az alkotóelemek különböző forrásponttal rendelkeznek. A legalacsonyabb forráspontútól a legmagasabbig fog haladni a lepárlás. Esetünkben ez az összetevő a víz, a maga 100° C-os forráspontjával.

Miért jó ez nekünk?

  • A forráspontok ismeretéből még egy érdekes következtetést lehet levonni.
  • Eszerint lassú , egyenletes melegítés mellett addig nem emelkedik az üstben a hőmérséklet az éppen párolgó összetevő forráspontja fölé, ameddig az el nem párolgott teljesen.

Mit jelent ez?

  • Hagyományosan egy sok ezerforintos epruvetta nevezetű berendezésben lehet folyamatosan figyelni a párlat alkoholfokát. No erre nincsen szükség. Csak a fokolóra.

 

Mit tegyek?

  1. lassú egyenletes melegítés
  2. 98° C hőmérsékletnél hagyjuk abba a párlat gyűjtését. Első körben ez lesz az alszesz, amit még tilos fogyasztani!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazipalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr963065812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása